Vlaco lanceert Het 2de Restjeskookboek!

Onderzoek wijst uit dat 1/3de van wat huishoudens in Vlaanderen aan voedsel verspillen, bestaat uit vloeibaar voedsel zoals koffie, thee, zuivel, soepen, alcoholische en niet-alcoholische koude dranken. Als je weet dat de gemiddelde Vlaming ongeveer 37 kg voedsel per jaar weggooit, dan komt dit neer op 12,7 kg per Vlaming, per jaar. En dat is best veel. Té veel … want je kan er nog zóveel heerlijks mee doen. 


Vlaco vzw geeft je in dit nieuwe Restjeskookboek meer dan 60 verrassende en superlekkere oplossingen om je drankrestjes om te toveren tot heerlijke, nieuwe gerechten. 

We staan er misschien niet altijd bij stil, maar ook drankrestjes verspillen is een vorm van voedselverlies

De liters drank die momenteel nog te vaak weggegoten worden, wil Vlaco vzw graag behoeden voor een eenzame tocht door de gootsteen zonder nuttige eindbestemming. Er is heel wat water en energie nodig om al die vloeibare producten te maken. “Daar staan nog te weinig mensen bij stil”, zegt Kristel Vandenbroek, coördinator van Vlaco vzw. “Tijdens de workshops voedselverlies die we in heel Vlaanderen en ook online geven, kregen we steeds meer de vraag hoe drankrestjes slim konden verwerkt worden. We begonnen met onze receptjes te bundelen en staken - samen met onze workshoplesgevers - de koppen bij elkaar. In geen tijd was het Restjeskookboek op basis van drankrestjes geboren. Ik hoop dat we iedere lezer aansteken met ons enthousiasme. Immers door restjes opnieuw in een heerlijk gerechtje te verwerken, zorgen we niet alleen voor de innerlijke mens, maar zorgen we ook voor ons milieu en ons klimaat.“

Je hoeft geen topchef te zijn om heerlijk te verrassen met je drankrestjes

Maar dit 2de Restjeskookboek is meer dan een oplossing tegen drankverspilling. Het is ook een ontdekkingstocht naar andere smaken, een knipoog naar grootmoeders keuken of misschien wel een kleine bocht buiten je comfortzone. Door ook met je drankrestjes aan de slag te gaan en ze om te toveren tot nieuwe gerechtjes, ga je inventiever om met je voedselvoorraad. Je verkleint niet alleen je watervoetafdruk, je zal ook merken dat ze gewone gerechtjes nóg lekkerder maken. Met andere woorden: drankrestjes hebben ons heel wat te bieden. 

Laat je verrassen door de unieke veelzijdigheid van drankrestjes in de keuken

Vlaco vzw deelde drankrestjes op in 7 verschillende productgroepen, die het meest worden gebruikt … en bijgevolg ook het meest worden verspild. Zo gingen de makers aan de slag met koffie en thee, melk en melkvervangers, fruit- en groentesappen, frisdrank, bier, wijn/schuimwijn en sterkedrank. Het resultaat omvat ruim 60 heerlijke en uiterst verrassende smaakbommetjes, waarin de vloeibare restjes een verrukkelijke hoofd- of bijrol opnemen. Hartige ovengerechten, marinades, slimme ontbijttips, heerlijke desserts en pittige dipsausjes stelen de show. Ontdek bijvoorbeeld de Sweet ice crush, de Kipi Cham, de koffie-karamelmousse of het kruidige bierbrood. Of wat dacht je van een heerlijke kwarktaart of een cola-dressing? > Hier kan je alvast wat receptjes ontdekken. 

Alternatief gebruik van drankrestjes

Lukt het niet om de drankrestjes te verwerken in nieuwe gerechtjes, dan kan je die overschot ook nog creatief verwerken tot hulpmiddel in huis en tuin. Alles is beter dan het gewoon weg te gieten. Vlaco vzw geeft je enkele gouden tips: wist je bijvoorbeeld dat je van thee en olie zeep kan maken, met koffie kan verven, melk kan gebruiken om bloed weg te poetsen en bier kan inzetten om hout schoon te maken? Ontdek alles en veel meer in het 2de Restjeskookboek van Vlaco: tot de laatste druppel! 
 

Het 2de Restjeskookboek van Vlaco vzw ligt vandaag in de Vlaamse boekhandel en kost € 19.99/stuk. Online bestellen kan ook via de Vlaco-webshop.

 

Het 2de Restjeskookboek van Vlaco vzw kwam er ook met steun van het LIFE programma van de EU.
Logo life

#hetrestjeskookboek #het2derestjeskookboek #redderestjes
#totdelaatstedruppel

 

Het 2de Restjeskookboek van Vlaco

Voedselverlies beperken is een thuiskringlooptechniek

Ontdek meer over voedselverlies vermijden met Vlaco én andere thuiskringlooptechnieken

 

 

> Terug naar het jaarverslag 2020