Wat is compost?

Voordelen compostgebruik landbouw Voordelen compostgebruik particulier

Professionele compost is het stabiele, gehygiëniseerde en humusrijke eindproduct van de compostering van selectief ingezameld organisch-biologisch materiaal.

Compost is een grondstof die bestaat uit plantaardige resten (bijvoorbeeld groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren, snoeihout, …). Het professionele composteringsproces van gft-afval en/of groenafval is te vergelijken met wat in het bos gebeurt als afgevallen bladeren, twijgjes en dode planten zich omvormen tot de donkerbruine bosgrond. Compost is een donkerbruin tot bijna zwart kruimelig materiaal dat naar bosgrond ruikt. Het is het resultaat van het composteringsproces, een natuurlijk proces dat gecontroleerd en gestuurd wordt. Het is een product met een hoog stabiel organische stofgehalte en nutriënten die geleidelijk beschikbaar komen voor de planten. Compost is een bodemverbeteraar en geen meststof. Compost bevat een hoog gehalte stabiel organisch materiaal. Uit dat organisch materiaal vormt zich humus.

In Vlaanderen zijn er een veertigtal professionele composteerinstallaties. Sommigen verwerken enkel gft-afval, andere enkel groenafval. De procesomstandigheden verschillen maar ze maken allemaal compost. En die professionele compost gebruiken de huishoudens, landbouwers, de tuinaannemer en de gemeenten. Zo blijft de grond in Vlaanderen gezond en vruchtbaar. Daarnaast kan je in je eigen tuin ook aan de slag met je thuiscompost

Waarom moet u de bodem verbeteren?

Tuinieren en landbouw beoefenen, zorgt voor het uitputten van de bodem. Door het schoonmaken van borders, weghalen van grasmaaisel en het oogsten van fruit worden steeds voedingselementen en organisch materiaal weggehaald. Om uitputting en structuurverval te voorkomen moet u de bodem van nieuw organisch materiaal voorzien. En dat doet u met een bodemverbeteraar als compost. Compost brengt onder andere meer structuur in de bodem, de organische stof zorgt er voor dat de bodem aggregaten vormt. Ontdek hier de voordelen van compostgebruik voor de bodem. 

bodemweb

Ontdek nog veel meer over compostgebruik

>> Ontdek meer over compostgebruik in de tuin en in openbaar groen

>> Ontdek meer over compostgebruik in de landbouw

>> Wist je dat compostgebruik zorgt voor koolstofopslag in de bodem?

>> Ontdek de verkooppunten van professionele Vlaco-compost

>> Starten met thuiscomposteren? Ontdek hier alles en veel meer!