“Brood is top! Daarom eet ik alles op!”

Verspilling broodrestjes vermijden

Jaarlijks wordt het equivalent van 826 miljoen sneetjes brood door Vlaamse huishoudens thuis weggegooid. Daar wil Vlaco vzw iets aan doen. 

Brood is altijd een ‘instant groot of klein gelukske’

Brood past in een gezond voedingspatroon. Het bevat veel voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Brood en banket hebben al eeuwenlang hun plaatsje veroverd in de Vlaamse harten. Of het nu een pistolet is bij het ontbijt, een boterham in de brooddoos, een koffiekoek als vieruurtje of een broodje bij een kom soep … brood staat garant voor een instant ‘klein of groot gelukske’. We doen er goed aan om geen brood te verspillen, ook dat is broodnodig.

12 % van het totale voedselverlies is brood

12 % van wat de Vlaming thuis aan voeding weggooit, is brood. Je zou dus kunnen stellen dat van elk brood telkens twee sneden overblijven. Dat lijkt niet zo veel, maar als je alle huishoudens in Vlaanderen optelt, wordt het equivalent van 826 miljoen sneetjes per jaar. Hiermee zou je de inwoners van de volledige Europese Unie een ontbijt kunnen aanbieden … Leg die verloren sneetjes tegen elkaar, dan zou die ketting de aarde tot 2 x toe kunnen rondgaan. “Ik heb maar twee sneden over, daar kan ik niets mee.”, “Ik heb maar twee korstjes over, dat zal het verschil niet maken.”, hoor je vaak opperen. Maar dat is buiten onze inspiratie gerekend. Want broodrestjes zijn toppers om te bewaren én in te zetten in nieuwe gerechtjes. 

‘Bewaren en sparen’ is de boodschap 

Er zijn een paar gouden basisregels. Een ongesneden brood blijft bijvoorbeeld langer vers dan een gesneden. De korst beschermt het brood immers tegen uitdrogen. Een apart sneetje is veel vatbaarder voor uitdroging. Investeren in een degelijk broodmes, kan opbrengen. Ben je (nog) niet zo handig met het maken van rechte sneden, dan is deze tip misschien wel iets voor jou: snij het brood wat dikker en eet en beleg de sneden enkel. Dat zorgt ook voor een beetje variatie van je lunch. Een andere tip: bewaar je brood altijd op kamertemperatuur, in een papieren zak (voor een harde korst) of een plastic zak én in een broodtrommel. Zeker niet in de koelkast dus. Tussen – 5 °C en + 5 °C laat het zetmeel water los en droogt het brood uit. Banket met room of belegd brood, leg je wel in de koeling anders treedt bederf op.

Brood smaakt … altijd!

Heb je al eens zelf paneermeel gemaakt? Súpersimpel en lang houdbaar als je het droog bewaart. Wanneer je een ovengerecht maakt, kan je de restwarmte van de oven gebruiken. Zo hoef je de oven niet apart aan te zetten voor het drogen van het brood. Met de blender maak je er in een handomdraai paneermeel van. Je kan ook kruiden of zeste mee laten drogen om een extra toets aan je paneermeel toe te voegen.

Hieronder alvast wat zomerse restjestips met brood:

Kennis is de sleutel

Kom nog meer te weten tijdens onze workshops. De Vlaco-lesgevers steken hun passie niet onder stoelen of banken en nemen je mee in hun droom van een verspillingsvrije wereld. Of ga zelf al aan de slag met de recepten in het Restjeskookboek van Vlaco waar je een hele rubriek met broodrecepten vindt. 

>> Vind hier meer over onze tips en recepten of onze Restjeskookboeken