Dankzij de uitbreiding van de gft-definitie wordt het sorteren van gft vanaf 1 januari 2019 …

Voordelen uitbreiding gft-definitie

1.    … eenvoudiger

Denk je vanuit het grotere kringloop-geheel, dan leest de uitbreiding van de gft-definitie als een regel van drie. Organische restjes die niet vloeibaar, niet behandeld met chemische producten (hout, kattenbakvulling, vogelzand, …), geen beenderen, krengen of slachtafval zijn én geen zand, aarde, kurk, stof uit de stofzuiger of schelpen van mosselen en oesters betreffen, kunnen vanaf 1 januari 2019 bij het gft-afval.

Producten die een mix zijn van twee stromen (bijvoorbeeld koffiepads en theezakjes (organisch + plastic) horen niet thuis bij het gft-afval. Ze kunnen niet verwerkt worden tot natuurlijke en duurzame compost. 

2.    … goedkoper

Afval dat je voorheen niet bij het gft-afval kon deponeren (vlees- en visrestjes, broodresten, eieren en eierschalen, restjes van vaste zuiverproducten, mest van kleine huisdieren, schaafkrullen van onbehandeld hout, …), kan er nu wel bij. Dit betekent minder restafval, dus een besparing op je factuur. Mooi meegenomen dus :-)

3.    .. duurzamer!

We moeten met z’n allen meer kringloop-denken. Alles wat gerecycleerd kan worden, heeft zijn nut in de biologische kringloop

Als burger sta je aan het begin én aan het einde van de biologische kringloop en juist sorteren en recycleren helpt het klimaat een heel eind verderop. Denk dus niet in ver-van-je-bed-termen, maak zelf de cirkel rond. Zorg er mee voor dat deze zo duurzaam mogelijk wordt. Je plukt er zelf de vruchten van.

Voor wie twijfelt over wat wel en niet in de gft-bak mag, is er de gft-sorteerwijzer