Hoe hou je maden uit je gft-container?

Hoe hou je maden uit je gft-container?

Met warm weer is er een grote kans op maden, fruit- en andere vliegjes en hun larven in en rond de gft-bak. Zeker wanneer je er wat restjes vers vlees of vis in deponeert, want dat mag sinds eind 2019. Wat raden we aan om deze ongewenste gasten in de gft-bak te vermijden (en wat niet)? Je leest het hier. 


Opgelet: niet in elke regio wordt gft (keuken- en tuinafval) selectief ingezameld. Informeer je hiervoor bij je intercommunale. 

Wat kan je doen om maden in de gft-bak te voorkomen? Deze tips helpen ook om de gft-bak proper(der) te houden.

  • Hou je container zo droog mogelijk. Leg een oude krant of stro onderin de container om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem. Bovenaan kan je ook wat gras leggen om af te dekken. 
  • Maden houden van een warme omgeving, de warmte zorgt er ook voor dat insecten zich sneller voortplanten. Plaats de container indien mogelijk op een plekje in de schaduw.
  • Bied je container (zeker in de zomermaanden) regelmatig aan, ook als hij nog niet volledig vol is.
  • Maak de container regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep. Dat voorkomt niet alleen een nare geur, maar ook het aankoeken van vuil. Blijven er maden achter in de container, dan is overgieten met kokend water doeltreffend, laat nadien de container goed drogen.
  • Lavendel werkt tegen een slecht ruikende bak én tegen maden. Maden kunnen er niet tegen. Zorg er wel voor dat je verse lavendel gebruikt, dat kan achteraf perfect mee gecomposteerd worden.
  • Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak restjes van vers vlees en vis indien mogelijk in een klein stukje krantenpapier, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Ook kan je vochtig gft-afval, zoals etensresten, eerst laten uitlekken.
  • Laat gemaaid gras een dagje drogen voor je het in de container gooit.
  • In sommige regio’s worden composteerbare zakjes gebruikt om het keukenafval te verzamelen vooraleer het in de gft-container gaat. De gemeente of intercommunale stelt deze zakjes in overleg met de gft-verwerker ter beschikking. Door deze zakjes goed te sluiten zorg je er ook voor dat je gft-container minder aantrekkelijk is voor insecten. In sommige gft-installaties hinderen de zakjes het verwerkingsproces. Het is vanzelfsprekend dat de zakjes dan niet kunnen worden gebruikt. 

Wat raden we NIET aan om maden te voorkomen (en waarom niet)

Online vind je heel wat trucjes om maden, larven en dergelijke weg te houden uit je gft-bak. Soms wordt aangeraden om gips, zout of kalk over het gft-afval te strooien om het minder vochtig te maken. Dit is echter zeer nadelig voor de verwerking van het gft-afval, daarom raden wij dit ten stelligste af. Ook chemische producten zoals bleekwater, detergent of insecticiden mogen niet gebruikt worden in er rond jouw gft-bak. Ook deze verstoren het verwerkingsproces en resten er van blijven mogelijk aanwezig in het eindproduct, de compost. 

Als burger sta je aan het begin én aan het einde van de biologische kringloop. Door juist te sorteren en te recycleren, door verontreinigingen zoals plastics of bestrijdingsmiddelen in het gft-afval te vermijden, draag je bij aan een zuivere kringloop. Denk dus niet in ver-van-je-bed-termen, je plukt er zelf de vruchten van.

 

Meer info over wat wel en niet in de gft-bak mag, vind je hier