Wat met je gras? Mulchmaai of maai niet!

Mulchmaaien

Een (groot) gazon betekent vaak: veel werk en weinig soortenrijkdom. En wat doe je met het grasmaaisel? Gras mag in kleine mate op de composthoop gegooid worden, maar werkt vaak verstikkend en komt het composteringsproces niet ten goede. Een mogelijke oplossing? Mulchmaaien of minder maaien!

Mulchmaaien is een klimaat-, milieu- en budgetvriendelijk alternatief voor het klassiek maaien met opvangbak. Bij mulchmaaien wordt het maaisel namelijk extra fijn versnipperd en belandt het tussen de grassprieten waar micro-organismen het snel afbreken tot voedsel voor je gras. 

Zoek je meer info over de mulchtechniek? Dat vind je hier terug.

Toch liever 'gewoon' maaien? Dan kan je er ook voor kiezen om het maaien tot een minimum te beperken. Door pas te maaien als de meeste planten zijn uitgebloeid (bv. midden juni en midden september) kan het zaad ervan op de grond vallen en daar later gaan ontkiemen. Op die manier bekom je na enkele jaren een b(l)oeiend en bloemenrijk grasperk dat zowel biodivers als verkoelend is. Meer tips over hoe je duurzaam kan omgaan met je grasmaaisel vind je hier

Meer info vind je in onderstaand filmpje:

Meer weten over thuiskringlopen?

Meer kringlooptips over hoe je voor meer groen en biodiversiteit kan zorgen in je (stads)tuin vind je hier. Ontdek hier alles over thuiskringlopen.

Wist je dat Vlaco overal in Vlaanderen workshops aanbiedt om de kringloop thuis beter te sluiten? 

Ontdek meer over workshops  en bekijk onze kringloopbrochures!