Wees deze Feestdagen beter dan de rest: RED-DE-RESTjes!

De feestdagen zijn weer aangebroken. Tijden van gezelligheid en lekker samen tafelen. Tonnen voedsel worden ingeslagen, want je kan maar beter teveel in huis hebben dan te weinig. Toch? Maar waar blijf je dan met al die restjes? Met de tips van Vlaco word je beter dan de REST!

Onderschat de overschot niet!

Elke Vlaming verspilt jaarlijks € 137 voedsel. Met die hoeveelheid voedsel zou je 484.000 mensen een jaar lang kunnen voeden. Die verspilling kost bovendien handenvol geld. Met alle Vlamingen samen kieperen we dus jaarlijks zo’n 564 miljoen euro in de vuilnisbak. Hoog tijd om onze krachten te bundelen en dat voedsel te redden van de afvalberg!

Voorkomen is beter dan genezen

Wat kan jij nu doen als consument om dit te voorkomen? Een heleboel! Wanneer je voor de feestdagen je boodschappen inslaat, tracht dan bewust te winkelen. Die kromme komkommer of die gek gekrulde wortel smaken minstens even goed als hun ‘normale’ broers en zussen. Het gaat immers om de smaak. Zo’n 10% van alle groenten en fruit wordt verspild vanwege hun looks.  Daar kan jij als consument zelf iets aan veranderen.

Kies zoveel mogelijk voor lokale en seizoensgebonden producten om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Geniet van je aardbeien in de zomermaanden en kies bijvoorbeeld voor peren in de winter.

Leer het verschil tussen ‘THT-producten’ en ‘TGT-producten’. Een “Te gebruiken Tot” (TGT)- product mag je maar consumeren tot de vermelde datum. Na de vervaldatum is er immers een risico voor je gezondheid. Dit in tegenstelling tot “Ten Minste Houdbaar” (THT)-producten. Na het verstrijken van de vermelde datum zijn ze soms zelfs nog jaren houdbaar. Gebruik je neus en ogen om in te schatten of dit nog het geval is.

Tenslotte:  bewaar je voedsel correct. Elk product heeft een optimale bewaartemperatuur en zal zo minder snel bederven.

Maak een restjes-feestmaal!

Het soort voedsel dat het meest wordt verspild is fruit (29%) brood of banket (23%) en groenten (20%).  Nochtans kan je met deze overschotten heerlijke gerechtjes maken. Met je broodresten kan je naast de klassieke zoete broodpudding, ook de hartige variant eens uitproberen met restjes charcuterie zoals salami of kaas er in. Gegarandeerd een succes bij het aperitief! Op www.redderestjes.be vind je heel wat inspiratie voor enkele feestelijke gerechtjes!

Houd je feesttafel restvrij!

Om de restjes zoveel mogelijk te redden in de feestperiode, geeft Vlaco je nog enkele tips mee. Zet niet te veel in één keer op tafel en vul pas bij wanneer iets op is. Zo hoef je voedsel niet onnodig uit de verpakking te halen. Serveer sausjes apart. Je eten zal veel beter bewaren als er nog geen dressing overheen zit. Moedig je feestgangers tenslotte aan om bewaarpotjes mee te brengen. Zo krijgen de restjes van jouw heerlijk feestmenu nog een tweede leven!

Toch nog restjes? Composteren!

Heb je ondanks alles toch nog restjes die je niet kan verwerken tot gerechten, niet kan weggeven aan de voedselbank of niet aan je dieren kan voederen? Composteren is dan de boodschap!

De Composthoop zegt geen nee tegen een klokhuis of een banenschil.

Heb je nog vragen? Of wil je een lesgever voedselverlies boeken die jou alles kan vertellen over het koken met restjes? Surf dan snel naar www.vlaco.be

;,n;,