Je gazon mulchmaaien = topper voor biodiversiteit

Een gezonder gazon én een beter klimaat? Ook jíj kan een verschil maken. Gewoon in je achtertuin. Denk voor je gazon bijvoorbeeld ook eens aan mulchmaaien. Het levert de biodiversiteit heel wat op. Zo kunnen er door mulchmaaien onder dit kindervoetje maar liefst 42.360 bodemdiertjes zitten! (PS: hoe meer bodemdiertjes, hoe beter natuurlijk :-)):

Mulchmaaien levert biodiversiteit heel wat op

Door mulchmaaien = onder 1 voetstap:
⦁    13.000 eencelligen
⦁    25.000 aaltjes
⦁    2.500 mijten
⦁    1.000 springstaarten
⦁    600 raderdiertjes
⦁    250 borstelwormen
⦁    4 miljoenpoten
⦁    2 regenwormen
⦁    1 slak
⦁    1 pissebed
⦁    1 duizendpoot
⦁    1 spin

Je tuin volgens de kringloopprincipes beheren, trekt altijd meer insecten, vogels, kleine zoogdieren en bodemleven aan. Hoe rijker en diverser je fauna en flora, hoe beter je tuin bovendien bestand is tegen externe bedreigingen zoals plagen en extreme weersomstandigheden. Nergens zo veel leven te vinden als in een strooisellaag. 

In een gezonde bodem krioelt het van het leven. Net zo voor gazon dat je mulchmaait. Er ontstaat een wisselwerking met het bodemleven. Een platgespoten gazon is misschien mooi voor biljartliefhebbers, maar het is nefast voor het bodemleven. Als daarentegen grassprietjes die vol vocht en voedingsstoffen zitten, versnipperd tussen het gazon achterblijven, gaat het bodemleven aan het werk en komt de vertering op gang. Een goed gevoed bodemleven is het fijne gevolg.